ART

Luka Šulić: Četiri godišnja doba uz Boemsku rapsodiju

Luka Šulić, violončelista koji je regionalnu i svetsku popularnost dostigao kao član sastava „2CELLOS“, pauzu u radu ovog dua, iskoristio je za povratak klasičnoj muzici i angažovanju na prvom solo albumu „Četiri godišnja doba – Vivaldi“, te postao prvi muzičar u svetu koji je kultno delo barokne muzike Antonija Vivaldija odsvirao u aranžmanu za violončelo i gudački orkestar.

Album obuhvata interpretaciju sva četiri koncerta: Proleće, Leto, Jesen i Zimu, a u okviru koncertne promocije koja je započela oktobra 2019. godine , Šulić je održao koncert u beogradskom „Sava Centru“ 6. februara 2020. Srpska prestonica našla se među metropolama koje su nakon Ljubljane, Moskve, Sankt Peterburga i Zagreba imale priliku da ugoste ovog vitruoza, a do maja turneja obuhvata i koncerte u Bukureštu, Bratislavi, Beču, Moskvi, Tokiju, Pragu, Minhenu…

Album „Četiri godišnja doba – Vivaldi“ je snimljen u Italiji, Rimu u orkestarskoj pratnji muzičara Akademije Santa Ćićilija (Archi dell’ Academia di Santa Cecilia) i pod dirigentskim upravljanjem Luiđija Pijovana (Luigi Piovano), a izdat za Sony Classical.

Muzička podrška na turneji sa kojom je nastupio u Beogradu bili su Slovenski All Star gudački orkestar, Krešimir Has na čembalu i Eva Šulić kao solo violina.

Koncert je programski i tematski bio podeljen u dva dela. Prvim je Šulić notama preneo svu dinamiku, raskoš, rađanje, pretapanje i završetak jednog godišnjeg ciklusa prirode koji je pre gotovo tri veka maestralno iskomponovao A. Vivaldi.

Zvuk violončela, sasvim sigurno je otvorio novu dimenziju u percipiranju kompozicija, a Šulić potvrdio svoj meastralni talenat.

„Četiri godišnja doba“/“La Quattro Stagioni“ kroz koncertni program dočarana su kompozicijama: Proleće/La Primavera Op. 8 No. 1 in D major; Leto/L’Estate Op. 8 No. 2 in G minor; Jesen/L’Autunno Op. 8 No. 3 in F major i Zima/L’Inverno Op. 8 No. 4 in F minor.

Drugim delom koncerta Luka je spojio klasična muzička dela i neprolazne rock numere.

Eva Šulić, violinistkinja u pratnji brata Luke i orkestra izvela je “Invierno Porteño” iz “Four Seasons of Buenos Aires” Astora Pijacole (Astor Piazzolla). Klasični koncertni repertoar upotpunilo je i izvođenje III stava Koncerta za violončelo i orkestar  Franca Jozefa Hajdna (Franz Joseph Haydn).

Poseban deo repertoara za ljubitelje filmske muzike predstavljalo je izvođenje kompozicije „Cinema Paradiso“ Enia Morikonea. Ovaj kompozitor zauzeo je važno mesto na albumu „SCORE“ kojim su „2CELLOS“ napravili omaž najvećim autorima filmske muzike. Na pomenutom albumu našle su se dve Morikoneove kompozcije – „Cinema Paradiso“ i „Malena“ koje je komponovao za istoimene filmove.

Ovo nije bio kraj u vraćanju velikanima muzike različitih žanrova, pa je publika do kraja večeri mogla da uživa u interpretiranju muzike kralja popa („Smooth Criminal“), doživi energiju legendarnog rock benda AC/DC („Thunderstorm“), kao i da kroz ovaj žanrovsko raznolik repertoar oseti magiju čuvene „Boemske rapsodije“ grupe Queen kroz zvuk violončela i orkestra.

Koncert u Beogradu organizovao je „Charm Music“. 

 

Foto: Željka Dimić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.