ART

Umetnost u doba koronavirusa: Pozorišta i bioskopi na klik od vas

Pozorišne i bioskopske sale su za neki period ostale prazne, ali zahvaljujući savremenoj tehnologiji, one nam zapravo nikada nisu bile bliže. Lepo je unutar svog doma ugostiti velikane domaćeg glumišta,  pogledati neke od kultnih filmova ili, zašto da ne, čitave opuse reditelja za koje do sada niste imali vremena.

Iako ništa ne može zameniti prisustvo glumaca na sceni i živ kontakt s publikom u realnom vremenu, što je esencija ove umetnosti, digitalizacija pozorišta se, pored očuvanja arhivske građe, u datim okolnostima pokazala kao promišljeno rešenje da pozorište ostane deo naše svakodnevnice.
Zavese su sada u našim domovima, a domaća i svetska pozorišta su pristupila ovom zadatku u želji da u vremenu izolacije, koja je donešena kao mera usled vanrednih okolnosti i pandemije koronavrusa, ostanu uz svoju publiku.

Boljšoj teatar

Digitalizacija pozorišta i virtualni svet omogućili su da se nesmetano, bez pasoša i putne karte, uputimo i u sale nekih od najznačajnjih svetskih pozorišta. Među njima je i moskovski „Boljšoj teatar“ koji od kraja marta pa sve do 10. aprila na oficijalnom „YouTube“ kanalu pozorišta emituje snimke baletskih i operskih predstava iz njihove „zlatne edicije“. Pomenuta edicija se odnosi na najznačajnije i najpopularnije predstave ove kuće, među kojima su „Labudovo jezero“, „Uspavana lepotica“, „Krcko Oraščić“…Početak svih predstava je u 19h po moskovskoj vremenskoj zoni, a svi oni koji nisu u mogućnosti da pogledaju emitovanje u realnom vremenu, to će moći da učine tokom 24 časa od početnog emitovanja.

U narednom periodu na repertoaru online „Boljšoj teatra“ publika će moći da pogleda i predstave:

4. april – Marko Spada
7. april – Boris Godunov
10. april – Krcko Oraščić

Jugoslovensko dramsko pozorište

Jugoslovensko dramsko pozorište je rešilo da svoju ediciju online predstava proše nedelje započne izvanrednom predstavom „Hadersfild“ Uglješe Šajtinca u režiji Aleks Čizholm. Predstava je tokom svih godina dobila status kultne, a pored same priče njen kvalitet se ogleda u glumačkoj podeli, te interpretaciji u kojoj sasvim sigurno prednjači Nebojša Glogovac. Pored Glogovca ekipu predstave su činili: Goran Šušljik, Vojin Ćetković, Damjan Kecojević, Josif Tatić, Miša Janketić, Tijana Čurović, Suzana Lukić.

Kako je saopšteno na oficijalnom sajtu pozorišta, JDP će emitovati predstavu na nedeljnom nivou, uz reprizne termine na YouTube kanalu pozorišta i sajtu pozorišta. Premijerne projekcije će biti emitovane četvrtkom od 21h, dok će reprizni termini biti tokom naredna tri dana: petkom, subotom i nedeljom od 21h. Nedeljom će predstava biti emitovana u još jednom terminu od 18h.

JDP se ovog četvrtka, 2. aprila vraća još jednoj, za ovo pozorište značajnoj predstavi, „Bure baruta“ Dejana Dukovkog, a u režiji Slobodana Unkovskog. Ovaj dvojac se u JDP nedavno vratio postavljanjem predstave „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“, koja je preporuka za sve za odlazak u pozorište nakon što se završi vanredno stanje.

JDP je izdvojilo još jedan značajan naslov, predstavu „Skakavci“ autorke Biljane Srbljanović, a u režiji Dejana Mijača, koja će biti emitovana 9. aprila.

Atelje 212

Pozorište „Atelje 212“ takođe će obradovati publiku nekim od najznačajnijih predstava, koje će biti emitovane svakog utorka, četvrtka i subote na oficijalnom Facebook kanalu pozorišta. Publika će večeras, 2. aprila moći da pogleda snimak predstave „Sveti Georgije ubiva aždahu“ iz 1989. godine Dušana Kovačevića, jednog od najznačajnijih dramskih pisaca na ovim prostorima.
Naredni termin, 4. april je rezervisan za predstavu „Filumena Marturano“ Eduarda De Filipa iz 1996. godine.

„Atelje 212“ putem oficijalnih profila na društvenim mrežama publiku pravovremeno obaveštava o aktuelnom repertoaru, te predstavama koje će u narednom periodu moći da pogledaju uvek s istim terminom u 20:00h.

Narodno pozorište

Narodno pozorište u Beogradu, tokom vanrednog stanja emitovaće snimke predstava kombinujući tri umetnosti: dramu, operu i balet koje su zastupljene na redovnom repertoaru ove umetničke kuće. Do 11. aprila publika će moći da pogleda operu „Hasanaginica“ Rastislava Kambaskovića, „Koštanu“, operu Petra Konjovića, drame „Ivanov „Antona Pavloviča Čehova i „Damu s kamelijama“ Aleksandra Dime Sina, dok će ljubitelji baletske umetnosti moći da pogledaju snimak baletske predstave „Kraljice Margo“ rađenu na muziku Gorana Bregovića.

Celokupan repertoar dostupan je na oficijalnom sajtu pozorišta, kao i profilima na društvenim mrežama, a sve predstave se emituju s početkom u 21 čas. Predstave se emituju na „YouTube“ kanalu pozorišta, kao i na sajtu.

*Napomena: Prilikom posete zvaničnih „YouTube“ kanala, moguće je uključiti podsetnike kako ne biste propustili početak zakazanog emitovanja.

Predstave za najmlađe

Pozorište lutaka Pinokio

Ni najmlađa publika nije ostala uskraćena za kulturni program, pa su predstave za decu jedan od načina na koji se mališani mogu zabaviti tokom perioda izolacije. Pozorište lutaka „Pinokio“ na svom „YouTube“ kanalu svake subote od 12h prenosi igranje predstave, a prenos je dostupan i putem Facebook i Instagram profila. U narednom periodu zakazane su sledeće predstave:

04. april – Ginjol
11. april – Baroni di Makaroni

 

Malo pozorište Duško Radović

Dečije pozorište Duško Radović pripremilo je audio-vizuelni program koji obuhvata emitovanje predstava, kao i audio emisiju „Bajka u 7“ koja podrazumeva čitanje bajki. Emisija se emituje na oficijalnom „YouTube“ kanalu pozorišta svake srede u 19h, a reprizni termin je subotom u 19h. Najmlađoj publici bajke interpretira Vladislava Đorđević.

Nedelja je reservisana za emitovanje pozorišne predstave s početkom u podne.

Ove nedelje na repertoaru su:

4. april – Bajka u 7 – Svinjar

5. april – Andersenovi kuvari

 

Filmski program: Od dokumentarnih snimaka Beograda do najnovijih filmskih ostvarenja

Jugoslovenska kinoteka

Restaurisana verzija „Davitelja protiv davitelja“

Premijera restaurisane verzije filma „Davitelj protiv davitelja“, legendarnog reditelja Slobodana Šijana iz 1984. godine očekuje sve gledaoce 5. aprila od 17 časova. Film će biti moguće pogledati na sajtu Jugoslovenske kinoteke i na Facebook stranici kompanije Vip mobile.

Film koji je dostigao status kultnog, a čije replike su se duboko urezale u svakodnevnu konverzaciju, predstavlja jedno od neprolaznih dela Slobodana Šijana koji je sa Nebojšom Pajkićem i koautor scenarija.

U filmu su uloge ostvarili Taško Načić, Nikola Simić, Sonja Savić, Rahela Ferari, Srđan Šaper, a pesma „Bebi, bebi“ u izvođenju „Idola“ postala je jedna od neprolaznih filmskih numera iz 80-ih.

Beograd 1932. 

Jugoslovenska kinoteka je na oficijalnom „YouTube“ kanalu postavila film „Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije“  iz 1932. godine čije scenario i režiju potpisuje Vojin M. Đorđević.

Na oficijalnom YouTube kanalu postavljeni su i snimci Starog Beograda iz 1919. i 1932. godine, što može biti zanimljivo za sve one koji žele da se upuste u ciklično sagledavanje istorijskog razvoja filmske umetnosti, ali i istorije Beograda u najopštem smislu.

Moj Off: Online filmski festival

Sve do 10. aprila na online filmskom festivalu „Moj: Off“ publika će moći da pogleda 65 igranih i dokumentarnih ostvarenja, podeljenih u pet tematskih celina: Velikani filma, Kids fest predstavlja, Porodična avantura, Dokumentarni vrhunci i Viđeno neviđeno.

Među naslovima koji se nalaze na repertoaru su ovogodišnji neprikosnoveni pobednik dodele Oskara, južnokorejski film „Parazit“ reditelja Bonga Džun Houa, „Optužujem“ Romana Polanskog, „Nevidljivi život“ Karima Anjuza, „Počasni gost“ Atoma Egojana…Dokumentarna ostvarenja koja su, između ostalih, dostupna publici jesu „Pavaroti“, „Dijego Maradona“, „Kinooperater“, dok je u okviru kategorije „Velikani filma“ napravljen osvrt na filmsko stvaralaštvo Kšištofa Kišlovskog, Dejvida Linča i Federika Felinija.

Festival je namenjen regionalnoj publici, pa je njegovo praćenje omogućeno posetiocima iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Repertoar i raspored projekcija nalazi se na oficijalnom sajtu festivala.

Organizatori festivala su MCF MegaCom Film, Kombank Dvorana, CineGrand i bioskop Vilin Grad.

Izvor:
www.bolshoi.ru
www.jdp.rs
atelje212.rs
narodnopozorište.rs
www.pinokio.rs
www.malopozoriste.co.rs
www.kinoteka.org.rs
www.mojoff.net

Foto: Pixabay – HolgersFotografie
Pixabay- Kevin Phillips

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.