WHEEL

30 godina Bitef teatra

Ovog marta Bitef teatar proslavio je značajan jubilej, trideset godina postojanja. Od kada je 3. marta 1989. godine, uz zasluge Mire Trailović, svečano otvoren prostor za savremena i inovatovna istraživanja i prezentovanje pozorišne umetnosti, Bitef teatar je postao značajno mesto na kulturološkoj i umetničkoj mapi prestonice. To je ostao do danas. Smešten na temeljima rekonstruisane nekadašnje evangelističke crkve, simbolično, prostor Bitef teatra je postao hram kulture, te simbol pozorišne umetnosti koja uvek gleda napred, vizionarski, neustrašivo, bez stega i predrasuda, te otvara polja za nove forme i izraze, ne bežeci od toga da aktuelne društvene teme (pre)ispita kroz svoj repertoar, te publici iznova priređuje nova, neponovljiva i hrabra pozorišna iskustva.

Tri decenije rada, Bitef teatar obeležava trodelnim programom koji obuhvata premijeru predstave „M.I.R.A.“ reditelja Andraša Urbana (3.3), realizacijom 30-časovne multimedijalne izložbe „I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom“ (11-12.3) i prezentacijom leksikona Roberta Ćulija „Moj abecedarijum pozorišta“ (1.4.).

Multimedijalna izložba „I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom“ autorki Vesne Bogunović i Jelene Stojanović, bazirana je na arhivskoj građi pozorišta, koja je brižljvo sakupljana tokom tri decenije rada teatra.

Scena je, kao i ceo teatar, tim povodom postala izložbeni prostor kroz koji su posetioci nesmetano mogli da prolaze, a sam koncept izložbe predstavljao je hronološku retrospektivu 30-godišnjeg Bitefovog rada. Trideset plakata kao zaveštanje trideset godina rada, istraživanja, pomeranja granica na polju savremenog teatra. Pregled se nije samo odnosio na pozorišni repertoar, te hronološki prikaz najaktuelnijih predstava, već je svaka godina obeležena i rekapitulacijom kulturno-društveno-umetničko-političkih zbivanja. Počevši od 1989. pa sve do 2018. godine, posetioci su mogli da se upoznaju s radom ove umetničke ustanove, te da se kroz dokumentarističke fotografije brojnih autora, plakate predstava, video instalacije prisete nekih od kultnih predstava koje su igrane i koje se igraju na Bitefovoj sceni.

Sasvim očekivano, počasno središnje mesto scene zauzelo je sećanje na legendarnu Miru Trailović, heroinu savremenog teatra, bez čijeg zalaganja, zasigurno, ne bismo bili u stanju da sagledamo progres i sa ove vremenske distance govorimo o značaju Bitefa koji neupitno zauzima u istoriji jugoslovenskog i srpskog, ali i evropskog teatra.

Deo posvećen Miri Trailović, pored dokumentarističkih fotografija i biografskih podataka sadržao je i audio snimke porodice, prijatelja, kolega, saradnika koji su govorili o njenoj velikoj ljubavi prema pozorištu, odlučnosti, istrajnosti, diplomatičnosti, visokom stepenu profesionalizma i vizionarstva koji su je krasili i učinili neponovljivom ženskom figurom savremene istorije pozorišta.
Njeno ime, uz Jovana Ćiriliova postalo je sinonim za Bitef, kao i borbe i istrajnosti za velike umetničke (pozorišne) pobede. 28 audio snimaka postali su tako zaveštanje, ali i probudili sećanja na njen lik i delo, u čemu su, između ostalih, učešće uzeli: Olga Milićević Nikolić, Jelisaveta Seka Sablić, Milan Caci Mihailović, Milena Dragičević Šešić, Svetozar Cvetković, Roberto Ćuli, Ivana Vujić i dr.

Deo pozdravnog govora Mire Trailović povodom otvaranja pozorišta, koji su autorke izdvojile i u prospektu izložbe „I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom“ na najbolji način ilustruje početnu viziju nastanka Bitef teatra:

Kada prvi građanin našeg grada, otvori ovo pozorište i preda ga pozorišnim umetnicima i svima onima čijoj tragalačkoj umetnosti odgovara ovaj prostor, neće ga predati meni, danas već veteranu mnogih pozorišnih pokušaja, već pre svega mladima po godinama ili po duhu, svejedno. Kada nas oni koji dolaze prevaziđu maštom, snagom i umećem, biću srećna. *

Tri decenije uspešnog rada Bitef teatra, te činjenica da i danas u njemu rade i stvaraju profesionalci, stručnjaci, vizionari i ljubitelji pozorišne umetnosti, jednako hrabro, govori u prilog ovoj želji (težnji).

Pored eksponata, celokupnoj atmosferi doprineli su muzički segmenti izvođeni uživo tokom trajanja izložbe.

 

* I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom: 30 godina BITEF teatra/ [Vesna Bogunović, Jelena Stojanović]. – Beograd: Bitef teatar, 2019 (Beograd: Global print).

Foto: ArtWheel

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.