WHEEL

Šarganska osmica: Priroda koja oduzima dah

Ima nečeg neodoljivo rustičnog u putovanjima vozovima.

Ukoliko vas put navede na Mokru Goru, pored posete, sada već čuvenom etno-selu Mećavnik (Drvengrad) koje je izgrađeno po zamislima reditelja Emira Kusturice i na kome se dugi niz godina uspešno održavaju filmski, muzički i odskora pozorišni festivali, ne propustite priliku da se tragovima železnice vratite u prošlost i uživate u predivnim prizorima tokom vožnje „Nostalgijom“.

Za putovanje muzejsko-turističkom železnicom Šarganska osmica, kako biste imali potpun doživljaj, možete uzeti kartu za stajaće mesto i u najboljem slučaju, ukoliko vas posluži sreća, „ugrabiti“ terasicu. Pored osećaja slobode, vetra koji se igra vašom kosom, čistog vazduha koji vas ispunjava i lupanja sopstvenog srca, ovakva pozicija će vam omogućiti još nešto – stapanje sa prirodom dok pogledom uranjate u prelepo zelenilo.
I to je možda najjači utisak koji ova voznja ostavlja. Jer vozova je mnogo, u svim delovima sveta, svakojakih modela i brzina, ali prirodno bogatsvo Mokre Gore, Zlatibora, Šaragana i Tare, istorijsko nasleđe, te primesa nostalgije koja se vezuje za istoimeni voz koji saobraća Šarganskom osmicom nisu nešto što je svuda dostupno. Na tim šinama ispisana je istorija jednog perioda, prisećanje na početke železničkog saobraćaja u Srbiji, na šta nam sugerišu ostaci legendarnog „Ćire“ koji je decenijama saobraćao.
Jugonostalgičari mogu oživeti neke uspomene, mlađe generacije mogu se upoznati sa istorijom ili napraviti svoje uspomene mimo istorijskog konteksta, no jedno je sigurno – ovde Priroda oplemenjuje i preuzima glavnu reč, a vaše je samo da joj se prepustite i uživate u pogledu na predele koji će vam se zauvek urezati u sećanju.
Dva sata vožnje sasvim su dovoljna da vas ovo zelenilo toliko omami, da se nakon njega osecate relaksirano, kao da ste se podvrgli terapiji bojama, uradili meditaciju ili drugi vid aktivnosti koji vam pričinjava duhovno zadovoljstvo. Jer, Priroda i jeste najlepša kreatorka, a njena reprodukcija iz ljudske perspektive nikada u potpunosti dostižna. Koliko god bio neosporan talenat umetnika, čak se i njegova kičica ili objektiv moraju pokloniti pred njenom, rečima često neopisivom lepotom.
Opšte je poznata rečenica koju je svojevremeno rekao Pedro Kalderon De la Barka, da je „Zelena boja najlepša boja sveta i iz nje se rađa sva njegova lepota.“ Na ovom putovanju ta misao se otelotvoruje u njenom najlepšem smislu.
Savremene studije sve više ukazuju i pronalazak za globalnu anksioznost kod ljudi vide u otuđenju savremenog čoveka od Prirode. Ova vožnja, u tom smislu, može se shvatiti i kao svojevrsna avantura povratka njoj. Prizori koji se ukazuju tokom same vožnje, ukoliko im se prepusti, u putniku bude splet osećanja koja variraju od divljenja, preko strahopoštovanja, do potpunog intimiziranja, osećaja mira i pripadnosti. Utoliko, ovih dva sata vožnje iznad Kamešine, Jatara, Šargana postaju iskustvo prepuno očaravajućih predela.
Kada je 1. marta 1974. godine pruga koja je išla od Užica do Vardišta ukinuta, prošlo je više od dve decenije nakon što je ŽTP „Beograd“ donela odluku da obnovi prugu koja saobraća na relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora, prevashodno u turističke svrhe. Danas, muzejsko-turistička železnica Šarganska osmica predstavlja značajnu turističku atrakciju za ovaj deo Srbije koja svakodnevno okuplja veliki broj turista iz celog sveta. Ovo putovanje realizuje se kroz prolazak i stajanje na nekoliko stanica (Mokra Gora-Deveti kilometar-Jatare-Golubići-Vitasi), a posebnu dinamiku stvara prolazak kroz veliki broj manjih tunela, tačnije njih 22, među kojima se kao najduži izdvaja „Aleksandar I“ (1666 m). Pauze su rezervisane za izlazak iz voza, fotografisanje na prelepom vidiku ili kratki predah i osveženje u autentičnom ambijentu. No i za njih se vezuju svojevrsna određenja. Deveti kilometar ukazuje razdaljinu od granice sa BIH, dok vas stanica Golubići može podsetiti na Kusturičin film „Život je čudo“. Stanica Jatare postaće prava oaza tokom putovanja, jer se u prelepom prirodnom okruženju, bogatom zelenilom i manjim vodopadom u restoranu tokom polučasovne pauze možete okrepiti. Žubor vode, miris domaće kafe uz ratluk i more zelenila postaju polučasovni doživljaj kojem ćete se rado vraćati.
Ovo može biti posebno putovanje, samim tim i topla preporuka, za sve one koji žele da se makar na dva sata otrgnu od urbanističke gužve, prepuste mislima i vožnji kroz zelena prostranstva.


Voz „Nostalgija“ – Letnja sezona

Voz „Nostalgija“ ne relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora saobraća svakodnevno tokom letnje sezone (od 1. aprila do 31.oktobra) u nekoliko termina. Redovni polasci sa stanice Mokra Gora tokom juna jesu u 10:30 i 13:30h, jula i avgusta 10:30, 13:30 i 16:10h, dok su tokom septembra i oktobra u 10:30 i 13:30h. Cena vozne karte za odrasle iznosi 800,00 dinara, a za decu od 6 do 14 godina cena je 400,00 dinara. Deca starosti do 6 godina ne plaćaju kartu.

Tokom avgusta pored redovnih polazaka od Mokre Gore do Šargan Vitasi, voz će saobraćati i do Višegrada 18.8, 25.8. i 28.8 s polaskom u u 11:15h. Cena vozne karte je 1000,00 dinara za odrasle i 500,00 dinara za decu. Deca starosti do 6 godina ne plaćaju kartu.

Sve servisne informacije dostupne su na oficijalnom sajtu Srbija voza.

 

 

Foto: ArtWheel
Dimić Ž.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.